Liefde voor koffie genetisch bepaald

Koffieliefhebbers hebben hun voorliefde voor koffie misschien aan hun genen te danken. Uit een onderzoek van de Harvard School of Public Health komt dit naar voren.

De reactie van het lichaam op cafeïne lijkt te maken te hebben met zes genen. De wetenschappers ontdekten deze zes ‘koffiegenen’ nadat zij 28 eerdere onderzoeken hebben onderzocht. Deze onderzoeken gingen over het genenpakket van meer dan 120.000 koffiedrinkers. De genen werden vergeleken met het aantal koffie zij dagelijks zeiden te drinken.

“Tussen de 2,5 miljoen varianten in het genoom vonden we er een handjevol dat sterk verband houdt met koffieconsumptie”, zegt Marilyn Cornelis.

Verwerking van cafeïne
Er zijn twee genen die te maken hebben met de manier waarop het lichaam cafeïne verwerkt. Twee andere genen lijken verband te houden met de energie die mensen krijgen van cafeïne. De laatste twee genen werden door eerdere onderzoeken al gelinkt aan de verwerking van vetten en suiker.

Deze genen zouden kunnen verklaren waarom sommige mensen wel van koffie houden en anderen niet. “Mijn reactie op een kopje koffie zou heel anders kunnen zijn dan dat van iemand anders”, aldus Cornelis.

Hoogstwaarschijnlijk is dat niet de enige factor die ervoor zorgt of je van koffie houdt of niet. Er zitten meer stoffen in koffie waar je lichaam op kan reageren en ook voegen veel mensen nog extra melk en suiker toe aan hun dagelijkse kopjes.

Resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Molecular Psychiatry.

Bronhttp://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/genetic-variants-linked-with-coffee-drinking/