Vier tips voor een perfecte kop koffie

Iedereen die van koffie houdt is op zoek naar het perfecte kopje koffie. De Britse kok Heston Blumenthal, bekroond met een aantal Michelinsterren, deelt zijn tips voor de beste kop koffie die je kan maken. Met alles wordt rekening gehouden; van de temperatuur van het water tot de vorm van de kop. Al deze elementen spelen een cruciale rol.

Volgens Heston bezit de perfecte kop koffie de volgende elementen: hij moet rijk, smaakvol en een beetje bitter zijn. Wanneer je gestoomde melk wilt toevoegen met deze romig zijn.

Brandgraad
Het branden van de koffiebonen is erg belangrijk. In deze fase wordt de smaak ontwikkeld. Tijdens dit proces vinden duizenden chemische reacties plaats, de bonen gaan van groen naar zwart en geven rijke, complexe en aromatische oliën vrij. Deze complexe aroma’s beginnen de bonen al na drie werken te verliezen. Gebruik dus alleen de verste ingrediënten!

Malen
Zodra de bonen gemalen zijn, komen de aromamoleculen vrij. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk na het malen van de bonen de kop koffie te maken. Zorg ervoor dat je meteen de koffie zet na het malen. Ook veel van belang is de grootte van de korrels. Hoe groter, hoe sneller het water door de koffie kan lopen. Dit zorgt voor een slappere smaak. Bij te kleine korrels heb je het omgekeerde effect. Het water doet er lang over om door te koffie te gaan, waardoor de koffie een bittere smaak krijgt.

Watertemperatuur
Idealiter is de temperatuur van het water net niet kokend: tussen de 92 en 94 graden Celsius

Kop
Het koffiekopje wat je gebruikt moet dik zijn, zodat het de warmte van de koffie goed vast houdt. De beste vorm is een rond koffiekopje met een klein oortje, deze schijnt optimaal te zijn voor een klein schuimlaagje.

Bonustip: Melk
Wanneer je melk stoomt (bijvoorbeeld voor een Cappuccino), moet je opletten dat je deze niet te heet maakt. Wanneer dit gebeurt verschroeien de suikers en proteïne in de melk, wat zorgt voor een bittere smaak. Ook mag het schuim niet te luchtig zijn, omdat je anders alleen koffie binnen krijgt omdat de schuimlaag bovenop blijft drijven.